Kaj te zanima
-
Doslej objavljeno
- Pak Choi 8 avgusta, 2022
- Ocvrti šampinjoni 8 avgusta, 2022
- Ostanek Argentinca 6 avgusta, 2022
- Whiskey Smash 6 avgusta, 2022
- Enojajčna Stefani 3 avgusta, 2022
- Goveja juha in paradižnik 3 avgusta, 2022
- Argentinski steak 31 julija, 2022
- Francosko – ljubljanska naveza 31 julija, 2022
- Mrežasta palačinka z bučkinim nadevom 30 julija, 2022
- Fižol kot ga še ni bilo II 27 julija, 2022
- Fižol kot ga še ni bilo 26 julija, 2022
- Stročji fižol s kifeljčarjem 25 julija, 2022
- Kompot namesto sangrie 25 julija, 2022
- Lubenica s penino 25 julija, 2022
- Polpet s kumaro v omaki 24 julija, 2022
- Tuna z jajci in krompirjem 22 julija, 2022
- Cocktail with Shrimps 21 julija, 2022
- Cozze con guscio – na buzaro 19 julija, 2022
- Mocca Bourbon ice cream 18 julija, 2022
- Petkova pometačina 17 julija, 2022
Joj, pa so mi pred oči spet tisti dnevi. Tudi pri nas smo za večerjo včasih dobili konzerve. Tudi mi smo se naučili razvozljati šifre in s tem ugotoviti, kdaj je bila konzerva narejena. To nismo delali, da bi ugotovili, ali je še užitna ali ne, ampak samo kot zanimivost.
Vsakdo je imel svojo vrsto konzerv, ki jo je iskal, tako smo veselo zamenjevali in vsak je dobil tisto, ki mu je bila všeč. Ne spomnim se več, kakšne so bile, spomnim se le, da je bil v enih “kupus”, meni pa je bilo všeč “goveđe meso u komadima”.
Vem, da je marmelada nekaj drugega kot slatko. Ampak za slatko ne najdem prave slovenske besede, ki bi jo razumele tudi mlajše generacije.
Saj je tudi ni, ker mi tega ne znamo narest! :-)
Pingback: Slatko od kljukve | Fotodnevnik – ena na dan
Saj ti ni bilo treba dati konzervo na ogenj, dovolj je bilo dati konzervo na obrnjen likalnik in jo segreti. Za toplo vodo (kava, čaj) si pa vodo segrel tako, da si uporabil dve britvici, vmes dal dva gumba, to povezal s sukancem in povezal klinci z dvožilnim kablom. Potem pa korajžno v vtičnico. Rezultat uspešnega dela je bil viden takoj, ali je šla varovalka, ali pa je voda kmalu zavrela. Vse to se seveda ni smelo delati v kovinski posodo, ker je na začetku takemu amaterju šlo vse v zrak. Seveda so bile vedno iskane sadne kocke v debeli Alu foliji. So pa suhi obroki predvideni tedaj, ko je bilo opraviti v kuhinji generalno čiščenje. Najbolje pa je bilo to, če si bil pomočnik dežurnega, ker si moral opraviti okušanje hrane pred delitvijo in potem dovoliti deljenje obrokov.
Najbliže kuhinji sem bil, ko je bilo treba lupiti krompir,pravzaprav čistiti, kar je bila mašina za lupljenje pustila.