Materina zgodba – XXX

M_1ilanova mati ni marala niti mene, niti Fani; jaz sem bila premlada, Fani pa prelena. Tudi tukaj so se prepiri stopnjevali.
Fani, žena Milanovega brata Slavka je bila delavka v tovarni papirja in kartonaže pri taščinem bratu.
Neštetokrat sem prosila Milana, naj me pusti oditi; vedno me je pregovoril, da brez mene tudi on ne bo vzdržal, pa sem spet ostala…
Tudi on je imel težko otroštvo; morda celo težjega od mojega, zato se je z vsem srcem navezal name.
Mnogokrat sva se pogovarjala, kaj vse hudega sva morala prestati in to je tkalo vse trdnejše vezi med nama. Oba sva čutila, da naju lahko loči le še smrt.
Že v začetku najinega poznanstva sva se bila dogovorila, da bi v primeru smrti enega , ali drugega, slednji dal umrlemu prebosti srce, prerezati žile…., da se ne bi slučajno prebudil v grobu.
Veliko se je o tem govorilo. Vsaka vas je imela svojo grozljivo zgodbo o prebujenju in vstajenju od mrtvih
Milanov oče je zapustil družino, ko je bila žena v tretjem mesecu nosečnosti. Imel je več trgovin z mešanim blagom. Napovedal je bil konkurz (danes bi rekli stečaj podjetja), pobral ves razpoložljivi denar in z neko služkinjo odpotoval v Ameriko.
Ženi ni hotel niti verjeti, da je noseča; morala mu je dati pisno privoljenje, sicer ne bi mogel odpotovati. Mislil je, da ga želi, pod pretvezo nosečnosti, zadržati doma.
Kasneje je Milanova mati pripovedovala, da so se vrstili prepiri, ker je mož rad pogledal za mlajšimi dekleti. Bila je zelo ljubosumna in tem raje jo je podražil. Oblekel se je bil, kot za na ples, vendar je šel le na daljši sprehod. Ko se je vrnil in legel v posteljo, je ona vstala in mu z nožem razbrazdala črne lakaste čevlje, kot, da se je to zgodilo na domnevnem plesu. Ko je zjutraj to videl, je odprl vratica štedilnika in jih potisnil v ogenj.
Naslednjič, ko se je namenil z doma, je za njim po stopnicah zagnala nočno omarico.
Ne čudi me, da se je odločil za tako dolgo pot…!
Ostala je sama s tremi nepreskrbljenimi otroki. Milan, kot zadnji, nikoli ni videl in ne poznal svojega očeta.