Dolžinske mere

Rimska enota za dolžino je bil pes ali rimski čevelj. Raziskave njegove povezave z angleškim čevljem segajo nazaj vsaj do leta 1647, ko je John Greaves objavil svojo Razpravo o rimskem čevlju. Greaves je leta 1639 obiskal Rim in med drugim izmeril čevelj na nagrobniku Tita Stalija Apra, čevelj na Kosucijevem kipu, Vespazijanov kongij, katerega je pred njim izmeril španski jezuitski učenjak Juan Bautista Villalpando, številne medeninaste merilna palice, ki jih je odkril v rimskih ruševinah, tlakovce v Panteonu in drugih antičnih rimskih zgradbah in razdalje med miljniki na Apijevi cesti. Ugotovil je, da je Kosucijev čevelj “pravi rimski čevelj”.   (Wikipedija)

Pri vseh uradnih, definiranih in uzakonjenih merskih enotah pa mediji še vedno uporabljajo svoje: na primer streljaj.
Ko slišim to definicijo, mi gredo lasje pokonci…!
Nisem balistik, pa vem, da je mera zelo relativna.
Streljaj s čim, s kakšnim orožjem?
S pištolo? = 30m
S puško ? = 1000m
S topom ? = 30.000m
V letu selitve »zadnje balkanske vojne« k sosedom se spomnim neslane šale, ki naj bi se slišala kot reklamni oglas za destinacijo nekje na Hrvaškem: »le streljaj od slovenske meje…!«
Tisto je bila šala.
Da pa danes, leta Gospodovega 2015 pri osrednjih poročilih na nacionalki spet (in vedno znova) slišim ta »streljaj«, kot definicijo in predstavitev neke razdalje, se mi zdi popolnoma nedopustno, napačno in bebavo.
Osebno mislim, da novinar, ki zapiše takšno neumnost, nikoli ni streljal niti s fračo.

(Poslano tudi na PR RTV Slovenije, Odgovor: Spoštovani, zahvaljujemo se vam za vaše pismo, ki smo ga posredovali lektorjem dnevnoinformativnega programa. Lep pozdrav, Služba za odnose z javnostjo)

Morda se pa le še koga kaj prime …?!