Halitoza (Ustni zadah)

glavaStanje, ko ima sapa pri izdihu neprijeten vonj. Ne gre toliko za zobozdravstveno težavo kot za socialno, saj se ljudje večinoma ne zavedajo slabega zadaha in jih na to opozorijo drugi. Čiščenje zob zelo pomaga, a ni vedno rešitev. Pri več kot 90 % ljudeh je vzrok v ustni votlini, pri ostalih 10 % pa v drugih pridruženih boleznih.
Stanje ustnega zadaha je tudi edini simptom, ki ga težko sami prepoznate. Nanj lahko pomislite, če opazite, da se med pogovorom ljudje odmikajo od vas ali vzdržujejo določeno razmik. Samopreverjanje: pred usti in nosom pridržite roki, izdihnite ali: poližite hrbtno stran roke, počakajte, da se posuši, nato povohajte; nenazadnje: vprašajte dobrega prijatelja, da preveri, če imate zadah.
(viva.si)
Ni šlo za sovražni prevzem, niti za odprodajo… Šlo je za združevanje zdravega z gnilim. Iskanje sinergije in iskanje kje je pes pokopan. Mene osebno je še najbolj spominjalo na film Muha. Akter si je – po tem ko je uvidel kako zelo je okužen z genskim zapisom muhe – prizadeval, da bi vpliv razredčil. V štalo ki jo je bil povzročil, je želel vmešati gene še povsem zdrave in predvsem lepe prijateljice…
No, pri nas je bilo zelo podobno: zdravo, močno in produktivno fabriko so po nalogu veleumnega še enega Šoka spojili, združili z dvema crkovinama, ki nista imeli niti za burek, kaj šele za plače.
Rezultat je bil jasen vnaprej.
Neuk kmet iz predprejšnjega stoletja je vedel, da dva reveža lahko ustvarita samo še večjo revščino…  On tega ni vedel. In se je združeval, prodajal, potapljal, predvsem pa se bogatel in učil druge, kako se ne sme delati, tudi na televiziji…
Znam te puško, kad si pištolj bila! Bila sva sodelavca. Samo ti tega ne veš. Preveč in prehitro si zrastel, da bi se spomnil, kako si bil včasih majhen.
Pa misel sploh ni bila namenjena njemu, ampak njegovim »laufarjem«. Prišli so, zjebali, razfukali, odšli. Pravzaprav niso niti prostovoljno odšli, ampak jih je odstrelil in umaknil ta isti njihov sistem velikega Šoka.
Naslov?
Ja. Kolega, sodelavec se je domislil: ti, si opazil, da imajo vsi naši novi vodilni ubijajoč zadah?
Mater, ja!
Nekaj dni upaš, da je slučajno. Pa ni slučajno, ampak kronično. In postavim diagnozo. Svojo:
Fantje trpijo za erektilno disfunkcijo. Menadžerska bolezen, stres, mobing…
In se zatekajo k oralnemu seksu. Pri tem so izpostavljeni okužbi s trihomoniazo, ki jim v ustecih polnih lepih  besed in obljub kaj hitro naredi štalo, ki ne diši prav prijetno…
Smejali smo se, čeprav je bilo za zjokat…!