O smrti

Zakaj umirajo ženske, ki sem jih imel rad?

Mama, sestri, Nika, Livija, Bojanca…
Vse so umrle razmeroma mlade, večina daleč pod petdesetimi, skratka prekmalu… Kot oče.
Starejšo sestro – tudi pri razmerju let 70:60 sem bil zanjo mali nebodigatreba zaradi katerega so se ji, davno nekoč, omejile svoboščine in povečala odgovornost – sem moral večkrat opomniti, da sem starejši od najinega očeta. Če to ni pomagalo, sem ji naštel: po poškodbi kolena sem uradno 8% invalid, imam kilo, za mano sta vsaj dva infarkta, mislil bom, da vztrajaš na tem, da grem pred tabo. To je običajno zaleglo, da mi ni bilo treba postoriti še ostalih osemindevetdeset nepotrebnih opravil na njenem domu.

Z drugo sestro sva imela povsem drugačen odnos, bolj prijateljski. Se je poznalo tistih nekaj let manj razlike? Nikoli ne bom vedel.

Livija? Ja, tudi Livijo sem imel rad. Po svoje. Nisem je pa ljubil. Nikoli. Preživela sva eno noč v isti postelji. Ne vem kako sem jo očaral, da je ostala pri meni; pri tem, da je bila doma sto metrov stran. Samo čez most. Morda si je za trenutek zaželela. Zaželela in si premislila. Bila je še nedolžna. Dolgo. Verjetno kar do poroke.

Kasneje sem slišal, da sta imela z možem precejšnjo zadrego okrog seksa. Ne osebno, ampak prostorsko. Menda sta se hodila v klet dol dajat, ker drugače ni bilo prilike, ali prostora. Kaj vem.

Pa saj tudi Nike nisem ljubil. Pa je ona mene? Ne vem. Vem pa, da je bila zaljubljena. Če samo pomislim kako me je gledala. Kot boga, so včasih rekli. Naša mati je modro pripomnila, da je to zaradi razlike v letih. Neizkušena dekleta, da imajo rade malo zrelejše dedce. Koliko je na tem mi ni jasno; včasih se mi zdi, da še vedno nisem povsem »zrel«. Ko si zrel, praviloma odpadeš, ali pa začneš gniti…

Resnično me je zaljubljeno pogledala s tistimi velikimi rjavimi očmi. Črnimi? Ne vem. Ko sem jo poljubil nanje, jih je zaprla. Na ustnicah sem čuti samo še njene dolge črne trepalnice. Ni ji jih bilo potrebno mazati, vihati… Bile so dovolj dolge in dovolj črne in poljub nanje je bil poseben užitek. Vznemirljiv in dražeč. Oh, bogec!

O ženah ne bom govoril. Ne še.