Materina zgodba – XIX

Oče je vse več in vse bolj pogosto pil. Stopnjevali so se tudi prepiri med staršema in se pogosto končali s tepežem.
Otroci smo vse večkrat bežali iz toplih postelj na podstrešje nad svinjakom, kjer je bila slama in seno za zajce.
Neke noči je – kot že večkrat poprej – kričal, da bo mamo zaklal. Medtem, ko je on iskal nož, ji je uspelo pobegniti. Vsak dan smo poprej poskrili vse nože; bali smo se njegovih groženj in najhujšega.
Mama je šla po pomoč na policijo. S Francijem sva klečala pred očetom na tleh sredi kuhinje in jokala. Zahteval je, da ponavljava za njim kako nas mama uči, da ga ne smemo imeti radi.
Nisva ubogala in sva ga hotela prepričati, da to ni res. Grozil je, da bo pa naju ubil, ker je mu je mama ušla.
Medtem, ko je spet iskal nož, je Franci ušel iz kuhinje in skočil s prvega nadstropja v vrt. Sam bog ga je varoval, da se ni nataknil na fižolove prekle. Tekel in preplezal se je čez tri vrtove, da je prišel na policijo, kjer je našel mamo.
Tudi sama sem se bila potuhnila v teman kot; prisluškovala sem vsakemu šumu in si v mislih že predstavljala, kako vleče mamo in brata mrtva v kuhinjo.
Oče se je vrnil s polmetrskim mesarskim nožem, ki ga je bil našel v špajzi. Tam je bilo vedno vse pripravljeno za zakol svinj in za koline.
Mama se je s Francijem vrnila v spremstvu stražnika. Oče se je bil pomiril in govoril, kot da se ni nič zgodilo. Tudi na policiji so vedno govorili, da ne morejo ukrepati, dokler se nič ne zgodi.
Ne trdim, da bi ga morali zapreti; mislim, da je potreboval pomoč, morda celo zdravljenje.
Izpadi in grožnje so se vse bolj stopnjevali. Čez nekaj dni se je beg na slamo ponovil. Takrat smo tam ostali kar tri tedne.
Hrano nam je nosila čevljarjeva žena, v času, ko očeta ni bilo doma.
Prinesla je bila zajtrk in z mamo sta se šepetaje pogovarjali. Pripovedovala ji je svoje grozljive sanje, kako nas je oče vse pobil, da je bilo vse polno krvi in podobno…
Jokali in prosili smo tako dolgo, da nas je mama uslišala in tisto noč smo spali pri naših najemnikih.
Oče je prišel pozno ponoči domov, zelo pijan. Vzel je gnojne vile in se odpravil na delo. Na slepo je prebadal slamo in seno in kričal pocrkajte, kurbe, če ste notri!