Sarmice

Mislim, da je že po tradiciji, čas okrog novega leta, čas za sarme; predvsem tiste iz kislega zelja in s kislim zeljem.
Beseda prihaja iz turškega glagola sarmak, ki pomeni zavijanje, rolanje; lahko pomeni tudi podobno narejeno sladico.

“Poznavalci” pri nas prisegajo na srbske sarme, pa na madžarske sarme
Jaz prisegam na moje sarme, otroci na atijeve sarme.
K meni niso prišle ne iz Turčije, ne z Madžarske, pač pa iz taščine kuhinje; vsaj osnovna tehnika, sve su ostalo nianse, poje Balašević.
Ne spominjam se, da bi jih naša mama kuhala. Njena kuhinja je bila bolj aristokratska, avstroogrska. Če je zneslo; če pa ni, pa kofe pa kruh…!
Ne bom pametoval in delil receptov. Teh je več, kot je krajev in vasi v vseh teh deželah.
Kot rečeno: v mojo kuhinjo jih je uvedla tašča. Poskrbel sem za sestavine, saj ne zaupam vsakemu mesarju in vsaki zeljarici.
Tašča jih je pa rolala. To je bilo užitek opazovati. To ni bilo kuhanje, to je bila čista erotika!
Tašča je imela nežne roke, z drobnimi, skoraj dekliškimi prsti. Lepo oblikovane in – za tovarniško delavko – nenavadno negovane. Itak se vse dela z rokavicami.
Skrbno je odbrala in pripravila liste zeljne glave, z roko odmerila količino mesne zmesi, jo položila na list v levi roki, zavila najprej s spodnje strani navzgor, previdno privihala list z leve proti desni, povila še preostanek, in…

Tukaj je vsa moja pozornost posvečena njenim prstkom. V pričakovanju zadržujem dih in skušam biti neopazen ob kuhinjskem pultu. Želim se naučiti priprave sarm!
Zvitek je potrebno primerno zaključiti, da se zeljni list med kuhanjem ne bi razprl. Običajno ga potlačimo navznoter proti mesni sredici. Temu rečem zgornji del, ker je med kuhanjem v loncu obrnjen navzgor.
Tašča pa ga ne potlači. S sredincem desne roke nežno in z občutkom priviha vsak del lista proti notranjosti. Ko so primerno poravnani, s tremi, štirimi gibi še popravi in oblikuje lepo okroglo luknjico. Sredinec je do drugega členka v sarmici in se počasi, skoraj brez dotika, pomika dol in gor…
Fertik. Tašča odloži sarmico. Vse so enako velike, vse imajo enake, lepo oblikovane luknjice.
Konec mita, lahko spet zajamem sapo. Naslednji užitek pride, ko so kuhane.