Proslava

Živeti umetnost – presegati čas
Nekateri so ga že presegli, vsaj mojega…
Če si velik frajer, si lahko privoščiš stvari, ki poprečnemu državljanu niso dovoljene, za nekatere so pa celo žaljive in nespoštljive…

Sinoči prižgem televizor z dobrim namenom, da si ogledam proslavo. Po napovedi prihajajočih nagrajencev in gostov se odvija državna himna. Nekaj časa še gledam v ekran in ne morem verjeti. Mislim, da mi bo postalo slabo. Še pred izpetjem Zdravljice, ugasnem televizor. Do danes ga še nisem prižgal.

Ko je Mate Parlov leta 1972 v Münchenu osvojil zlato medaljo v poltežki kategoriji in so mu zaigrali jugoslovansko himno, sem sredi dnevne sobe vstal s fotelja in jo v položaju “mirno” poslušal z njim do konca.
Od ganjenosti in ponosa, so mi tekle solze po licih.
Res so bili neki drugi časi in bila je neka druga himna; pa vendar, spoštovanje imaš, ali ga pa nimaš…!
Res je tudi, da ima državljan samo toliko spoštovanja do države, kot ga ima država do njega.

Na silvestrski predstavi v MGL-ju je bil mož v trenirki. Resnično! V taki s črtami po rokavih. Menda se mu je zdelo imenitno, da ga vsi gledajo.
Pa si mislim: saj je “samo” MGL; priskočil je za eno uro v teater in se vrača nazaj domov. Naj mu bo odpuščeno.

Namesto zaključka:
Spoštovani gospod Rotovnik, vrsto let že uspešno vodite naš dom in hram kulture; ob vsakem danem trenutku ga z veseljem obiščem, naj gre za koncert ali sejem sodobne tehnologije.
Ni kritika, vzemite kot dobronamerno pobudo:
V prijazno opozorilo, ki ga predvajate prej dogodkom, naj ugasnemo mobilnike, ure in ostalo kramo, ki oddaja piske in melodije, bi morda dodali … in prosimo, da se ob naslednjem obisku Hrama kulture oblečete dogodku primerno, predvsem pa, da se primerno vedete…!
Vsaka igralnica, ki je, kot nam je znano, leglo greha in hazarda, si dovoli zahtevati smoking, ali vsaj večerno obleko. Bar v znanem ljubljanskem hotelu je zahteval kravato. Ni jih motilo, če si jo zavezal na polo majico s kratkimi rokavi…
Lift-boy je bil iznajdljiv: vedno jih je imel nekaj nanizanih na levi lakti v izposojo; za nekaj drobiža si bil lahko “gospod”.
Jaz, idiot, se pa obremenjujem, ali je moder smoking vsaj toliko primeren, kot črn…
0.1FA… med slovensko himno (foto Tatjana Splichal), sposojeno na Najdi.si