Materina zgodba – XXXI

Njihova mama ni imela poklica, ne rednega dela. Družino je preživljala s prodajo bonbonov, lecta in podobnega po sejmih. Izkupiček je bil skromen in ukvarjala se je z vsem mogočim; tudi s tihotapljenjem tobaka in cigaret. Pri tem sta ji pomagala – takrat še majhna – sinova.        Naložila jima je voziček, ki sta ga morala pripeljati prav za Šmarno Goro. Nagrajena sta bila s štruco kruha.
Najstarejša hči je hodila v šolo in tudi doštudirala; kasneje je bila računovodja pri veliki uvozno-izvozni tvrdki.
Na hodniku so imeli velik lesen zaboj, ki je včasih služil za shranjevanje živeža; tedaj so ga uporabljali za premog. Milan je imel nalogo polniti ga s premogom. Zgodaj zjutraj, ali zvečer ob mraku je hodil ob progi, ki je peljala mimo hiše in pobiral premog, ki je bil padel kurjaču z lopate ob nalaganju na ogenj. Tu in tam se je zgodilo, da je kurjač namerno stresel nekaj premoga, ker se mu je bil fantek zasmilil.
Če je bil zaboj poln do vrha, je bil nagrajen z nekaj več kruha.
Za šolske zvezke seveda ni bilo. Mama mu je pripravila kakšno vrečko od moke, da je bilo za tisti dan pouka.
Pri nas takšnih problemov seveda nismo poznali. Odraščala sva bila vsak v svojem svetu – velikih nasprotij.
Na mamino zahtevo naj bi se učil za mizarja, kar pa ga ni veselilo; po nekaj mesecih je ta uk opustil in se izučil za brivca in frizerja. Kasneje je opravil tudi mojstrski izpit.
Še vedno sem bila zaposlena v krojaštvu ob glavni Pošti, stanovala sem pa pri Milanovi družini v Zgornji Šiški. Štirikrat dnevno sem pretekala pot sem in tja. Med opoldanskim odmorom sem imela ravno toliko časa, da sem pomila posodo in pospravila za vsemi štirimi, in tekla nazaj na delo. Tramvaj je bil predrag, da bi si kupila mesečno vozovnico; to si je lahko privoščila le Milanova sestra, kot višja uradnica.
Mati je bila zelo sitna ženska, nikakor se ji ni dalo ustreči. Naju s svakinjo je vedno zmerjala in imenovala z grdimi imeni.
Po dolgem iskanju, mi je uspelo najti skromno podnajemniško sobo v Židovski ulici. Milan je ostal doma pri materi, saj jo je imel zelo rad..